10 Απρ 2012

Λινάτσα...αγάπη μου!!!

     " Η λινάτσα είναι το γνωστό χοντρό ύφασμα από λινάρι ή καναβάτσο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσουβαλιών. Είναι αντιδάνειο από το Ιταλικό linazza, το οποίο με την σειρά του ετυμολογείται εκ του λινάριον.
     Στην αργκώ το λινάτσα και οι παραλλαγές του (μωρή λινάτσα, παλιολινάτσα, κ.λπ.) αποτελεί βρισιά, η οποία απονέμει στους αποδέκτες της τις ίδιες ιδιότητες που φέρει και το ομώνυμο ύφασμα: 1. Φθήνια, έλλειψη τιμής και αρχών.2. Χείριστη ποιότητα χαρακτήρα ή/και ταπεινή καταγωγή. Στην τελευταία περίπτωση, χρησιμοποιείται με σνομπιστική και απαξιωτική διάθεση. 3. Ελεεινή εμφάνιση (βλ. επίσης πατσαβούρα). 4. Εμφανή ταλαιπωρία από πάσης φύσεως χρήσεις και καταχρήσεις. Έτσι χρησιμοποιείται συχνά στην Κρήτη (βλ. παράδειγμα). Σύμφωνα δε με την λαϊκή σοφία, τέτοιας μορφής λινάτσες έχουν τραβήξει του λιναριού τα πάθη. Το μωρή λινάτσα αποτελεί μπινελίκι- πασπαρτού και μπορεί να απονεμηθεί εξ' ίσου επιτυχώς σε άτομο οιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού (πηγή http://www.slang.gr/lemma/show/linatsa_6870)"

...Και όμως αυτό το τόσο ευτελές ύφασμα μου αρέσει πολύ. Το χάζευα εδώ και καιρό σε κατασκευές από ξένα μπλογκς και σε μια απογευματινή βόλτα στα μαγαζιά της πόλης, το μάτι μου έπεσε σε ένα ρολό, αφημένο πίσω από την γυάλινη εξώπορτα του μαγαζιού με μια πινακίδα χάρτινη...3,50 Ευρώ το μέτρο...αν το καλοσκεφτείς είναι σχετικά ακριβό για ένα κομμάτι λινάτσα ένα επί ένα...για βδομάδες το είχα στο μυαλό μου αλλά δεν πλησίαζα...μου τη δίνει να ακριβοπληρώνω πράγματα που αλλού τα πουλάνε με το κιλό...έκανα όμως την καρδιά μου πέτρα, και πήγα...ήθελα νά κάνω ένα τσουβαλάκι για να βάλω μέσα τους βολβούς που θα έστελνα στην Kiyoko....και με το υπόλοιπο που περίσσεψε έκοψα λωρίδες και το έκανα στεφανάκι....




Επίσης την χρησιμοποίησα σαν background για τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές!
Αγαπώ λινάτσα και ανυπομονώ να αυτοσχεδιάσω πολλές φορές μαζί της!
Καλά να περάσετε τις μέρες που έρχονται!!!
Φιλιά πολλά

ΥΓ. Μόλις πήρατε μια γεύση από την καινούργια μας βιβλιοθήκη...

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Andria!!!
    Μου αρέσει πολύ η χρήση της λινάτσας σε κατασκευές και ειδικά σε αυτές που έχεις κάνει!!!
    Αν δεν βρεθούμε πριν το Πάσχα, σου εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σ' ένα και την οικογένειά σου!!!

    ΥΓ. Ελπίζω να το κανονίσουμε για καφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!
    ΜΕΓΕΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ "ΧΡΗΣΙΜΕΣ" ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΝΑΤΣΑ!
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!!
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ!!!!!!
    ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΒΑΨΕΙΣ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ DECOUPAGE ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙΣ!!!
    ΚΑΛΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια η λινάτσα σου Αντρια...Και εγω τη χρησιμοποιώ συχνά πυκνά! Είναι τέλειο το στεφάνι σου και η φωτογραφία τέλεια...πολλές ευχές για καλή Μ.Εβδομάδα και καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με γεια η καινούρια σας βιβλιοθήκη!
    Η λινάτσα είναι πολύ ωραίο υλικο και με πολλές εφαρμογες(θυμάσαι την κουρτίνα μπανιου που είχε φτιαξει η Ρένα;).Το στεφανι κι οι κορνίζες έγιναν τέλειες. Εγω πάντως κρατάω τα λινατσενια τσουβαλια που πέφτουν κατα καιρούς στα χέρια μου.
    Πολύ γέλασα με τα ετυμολογικά της!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα !!!
    Υπεροχο εγινε το στεφανακι με την λινατσα!
    Και οι κορνιζες πολυ πρωτοτυπες!!!!
    Καλο Πασχα!!! Φιλακια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ομορφο το στεφανακι σου !Μου αρεσαν και οι κορνιζες!!!Καλη Μ. Εβδομαδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανήλθα μετά από πολλές μέρες απουσίας!! Μου αρέσει πολύ η λινάτσα, όπως και κάθε υλικό που κρύβει κάτι από τη φύση μέσα του... Αυτή η "αγριάδα" της και η απλότητά της είναι που μ' αρέσει!! Πανέμορφο το στεφανάκι σου Νίκη μου και η τσαχπνιά στις κορνίζες!! Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χαριτωμένο το στεφανάκι σου!Και πολύ χρησιμες οι πληροφορίες περί λινάτσας! Να'σαι καλά! Καλό Πάσχα να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφο το στεφανάκι. Χρήσιμες οι πληροφορίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ!!!!
    ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ!!!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑΑΑ!!!
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπραβο Νικάκι!Ειδες η λινάτσα..τοσα πραγματα εφτιαξες!Το στεφανακι πολύ γουστόζικο, ωραια και η βιβλιοθήκη , τα τακτοποίησες όμορφα!Καλή Ανασταση, να περασετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφο στεφανάκι έφτιαξες!!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένο υλικό η λινάτσα κι' εσύ το αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο.... Υπέροχο το στεφάνι σου!
    Καλή Ανάσταση να έχετε με υγεία και μόνο χαρές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου και είχα σημειώσει να πάρω και γω λινάτσα όταν βρω.. λοιπόν, πήρα σήμερα την αραιή πλέξη 1,3ευρώ το μέτρο (1,4x1,0) ενώ η πιο πυκνή πλέξη είχε 1,80... από μαγαζί στην Ερμού (κοντά στην Αιόλου) - αν είσαι Αθήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή