4 Μαρ 2012

Το δικαίωμα στην αντιγραφή-Blog Loving part1

     Τις περισσότερες φορές η τεχνολογία και η εξέλιξη της με αφήνουν άφωνη...όσο περνάει ο καιρός αισθάνομαι όλο και πιο πολύ σαν την γιαγιά μου, που όταν πατούσαμε το fast forward στο βίντεο έλεγε ότι οι άνθρωποι σεληνιάζονται....το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν είδα την 10χρονη ανιψιά μου να παίζει στα δάχτυλα τις λειτουργίες του κινητού τελευταίας τεχνολογίας του πατέρα της, την ίδια στιγμή που εγώ δεν μπορούσα ούτε να το ξεκλειδώσω....Οι απορίες μου καθημερινές....και δυστυχώς δεν λύνονται πάντα όλες...
        
      Εδώ και καιρό ήθελα να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα του ιστολογίου μου... το οποίο μπορεί να ξεκίνησε με σκοπό να συμμετέχω διαδικτυακά με τις δημιουργίες μου και να αλληλεπιδρώ με εσάς μέσα από αυτές  αλλά με τον καιρό έγινε το-όχι και τόσο κρυφό-ημερολόγιο μου...Σε αυτό ανεβάζω σκέψεις και φωτογραφίες μου γνωρίζοντας καλά ότι υπάρχουν διάφοροι κακόβουλοι εκεί έξω που μπορεί να τα οικειοποιηθούν . Άποψη μου είναι ότι όλοι  θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες. Και για μένα ένας από τους βασικότερους- που τηρώ με ευλάβεια- είναι πάντα να αναφέρω την πηγή  από όπου εμπνεύστηκα/αντέγραψα/ενθουσιάστηκα/λύθηκαν οι απορίες μου κτλ κτλ....Και επειδή αυτό για κάποιους δεν είναι πάντα κατανοητό εφευρέθηκε το copyright...
         Ουσιαστικά πρόκειται για μια  νομική έννοια, που έχει θεσπιστεί από πολλές κυβερνήσεις, δίνοντας έτσι στον δημιουργό μιας πρωτότυπης δουλειάς τα αποκλειστικά δικαιώματα σε αυτήν, συνήθως για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν το μετάφραζα λέξη προς λέξη θα το έλεγα "δικαίωμα στην αντιγραφή", που επίσης δίνει στον κάτοχο του copyright το δικαίωμα να του δοθούν τα εύσημα για την δουλειά του. Με άλλα λόγια είναι μια φόρμα πνευματικής ιδιοκτησίας , όπως π.χ.η πατέντα.
       Γκουγκλάροντας τις λέξεις free copyright οδηγήθηκα σε ένα από τα site, που παρέχουν δωρεάν προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται).
Πως δουλεύει
       Χρησιμοποιώντας αυτήν την υπηρεσία συνδέεις δημόσια την ψηφιακή πνευματική σου ιδιοκτησία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή με εσένα.
Πως γίνεται αυτό
       Κάθε ανάρτηση σου έχει ένα μοναδικό σχεδιασμό από bits και bites, που αποκαλείται αποτύπωμα. Η υπηρεσία αυτή "συλλαμβάνει" το αποτύπωμα της πρωτότυπης δημιουργίας το αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων και σου στέλνει ένα αντίγραφο του αποτυπώματος σε ένα mail, το οποίο περιλαμβάνει την ημερομηνία επαλήθευσης, το αποτύπωμα επαληθεύει την δημιουργία και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση επαληθεύει ότι η ανάρτηση σας ανήκει.
        ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να κρατάτε τα mail με τα αποτυπώματα γιατί είναι η απόδειξη της ημερομηνίας που καταχωρήσατε την πνευματική σας ιδιοκτησία αλλά και η προστασία της.

 *Θα χρειαστεί να εγγραφείτε συμπληρώνοντας μια  μικρή και απλή φόρμα με τα στοιχεία σας

 
*Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας θα πρέπει να πάτε στα mail σας και να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας

*Στα εισερχόμενα θα βρείτε  ένα μήνυμα που θα σας λέει ότι απέχετε μόνο τρία βήματα από το να κατοχυρώσετε την πνευματική σας ιδιοκτησία ....

*Πατάτε πάνω στον κωδικό που σας στέλνουν  (1ο βήμα)

*Μετά θα ερωτηθείτε τι είδους πνευματική ιδιοκτησία θέλετε να προστατεύσετε  (2ο βήμα)


 

* Αφού πατήσετε πάνω στο μπλε κουτάκι που γράφει BLOG/PODCAST θα συμπληρώσετε τη φόρμα με την διεύθυνση του blogspot σας και θα  πατήσετε Protect. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι χρονοβόρα και εξαρτάται από το πλήθος των αναρτήσεων που έχετε ανεβάσει...

*Στη συνέχεια θα σας δώσει ένα  HTML που θα τον αντιγράψετε. Μέσα από τη Σχεδίαση θα διαλέξετε σε ποιο μέρος του ιστολογίου σας θέλετε να τον βάλετε...Προσθήκη gadget- αντιγραφή HTML- αποθήκευση των αλλαγών και είστε έτοιμες.

       Όπως προανέφερα η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετή ώρα...εγώ μάλλον έκανα τη χαζομάρα και το διέκοψα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μόνο 25 αναρτήσεις προστατευμένες...αλλά αυτό θα είναι το μυστικό μας....σας εμπιστεύομαι να μην το πείτε σε κανένα.

Περιμένω με τρομερό ενδιαφέρον τις γνώμες /συμβουλές/συμπεράσματα σας...
Φιλιά πολλά-Καλή εβδομάδα

ΥΓ. Το παρόν κείμενο δεν είναι διαφημιστικό. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια παρακαλώ κάντε την δική σας έρευνα . 

17 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τα αποτελέσματα της έρευνάς σου. Θα το ψάξω λίγο και θα σου πω. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου στον μωβ διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Andria και Καλό Μήνα!!! Καλή Άνοιξη να έχουμε!! :ο) Σε ευχαριστούμε για αυτές τις πληροφορίες !! Πρέπει να ασχοληθώ κι εγώ λίγο με αυτά γιατί απ'ότι καταλαβαίνω είναι σημαντικά!! Άσχετο.. αλλά μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις!! Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση με τον Ζορμπά και τις αποκριάτικες στολές σας!!!
    Να είσαι και να περνάς καλά!! ;ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστούμε, Άντρια! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ,,,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμο! Λες να το κάνουμε ή είναι μια επιπλέον βαβούρα να ασχολούμαστε?
    Θα μπω να ψάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!!!!!!!!1
    ΘΑ ΠΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ......
    ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!!
    ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις. Σ΄ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας!!! Θα το ψάξω. Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου και κυρίως για όσους το βλέπουν και πιο επαγγελματικά. Ευχαριστώ!! Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είχα πολλούς ενδοιασμούς για αυτήν την ανάρτηση. Αλλά από τη στιγμή που το έβαλα στο κάτω μέρος του ιστολογίου μου δημόσια θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. που πας και τα σκαλιζεις....Η αληθεια ειναι πως ειμαι λιγι ζαλιζμενη αυτη την ωρα και μετα απο την ωραια συνατηση που ειχαμε στην Θεσσαλονικη αλλα υποσχομαι να το δω αυριο....Ειναι πολυ ενδιαφερον.Ευχαριστουμε που το μοιραστηκες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά έλεγε η γιαγιά πως σεληνιαζόμαστε......
    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, καλά όλα αυτά αλλά, βρε παιδί μου, βαρέθηκα να δίνω τα στοιχεία μου και γενικώς το "στίγμα" μου γύρω γύρω και τώρα το αποφεύγω συστηματικά.
    Είμαστε "φακελωμένοι" ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!! Αυτό είναι ένα από τα αρνητικά του διαδικτύου. Σκέτος "Big brother"!!!!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χρησιμες οι συμβουλες αλλα θα συμφωνησω λιγο με την φιλια απο πανω μου που γραφει.. παντως εκανες πολυ καλα εφοσον αυτο ηθελες..κ σ ευχαριστω που το μοιραστηκες κ μαζι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πειράζει που δεν κατάλαβα πώς ακριβώς σε προστατεύει από την αντιγραφή;; Ίσως φταίει και η ώρα τί να πω;! Θα το κοιτάξω κι αύριο μπας και στροφάρω καλύτερα με το φως τη ημέρας... Καλή εβδομάδα σου εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη το θέμα δεν είναι να μην σε αντιγράψουν...παρθενογένεση δεν υπάρχει στην τέχνη...όλοι επηρεαζόμαστε από κάπου...εξάλλου είναι αυτό που γράφει ο τίτλος...το δικαίωμα στην αντιγραφή χωρίς όμως να ξεχνάς και τον δημιουργό. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιγράψει αυτούσιο το κείμενο/δημιουργία κλπ κλπ χωρίς να αναφέρει την πηγή με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεις ότι εσύ το έγραψες πρώτος...κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην Ανεράιδα...είχαν χρησιμοποιήσει τις φωτο και το κείμενο της σαν να ήταν δικό τους. Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Τώρα που το ξαναδιάβασα το έπιασα το πνεύμα σου!! Τη θυμάμαι την πρόσφατη αναστάτωση με τις αντιγραφές τύπου copy-paste διαφόρων blogs... Θα περιμένω να μας πεις πώς σου δούλεψε εσένα εν καιρώ!! Πολλά φιλιά :)

      Διαγραφή
  14. Αndria να σαι καλα..δεν το κατεχω..αλλα θα βαλω αλλον να μου το κανει..να σαι καλα κοριτσι..χρησιμες οι οδηγιες σου..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το διαβασα και μου φανηκε πολύ ενδιαφερον,θα το ψαξω λίγο,εξαλλου δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε κι όποιος φυλάει τα ρούχα του...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή