12 Ιουν 2015

Δ...όπως αποχαιρετιστήριο δωράκι στις δασκάλες

     Όταν-πολύ παλιά-πήγαινα στο δημοτικό ήταν κάτι σαν "'έθιμο" την τελευταία μέρα να αποχαιρετάμε τη δασκάλα/δάσκαλο με ένα δώρο. Τότε της μόδας ήταν οι γλάστρες. Η μαμά μου με "φόρτωνε" φίκους και ένα σωρό άλλα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου, σε γλάστρες δυο φορές το μπόι μου, στολισμένα με τεράστιους σατέν φανταχτερούς φιόγκους πιασμένους πάνω σε ένα ξυλάκι. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν γρήγορα οι θύμησες όμως έμειναν. Και να που ήρθε η ώρα να "φορτώσω" και εγώ το γιόκα μου... Μόνο που διάλεξα κάτι πιο ελαφρύ!
         Παρήγγειλα από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων μαρκαδόρους που είναι ειδικοί για να γράψεις σε πορσελάνη και  αγόρασα δυο άσπρες κούπες.

 

       Για την δασκάλα του ολοήμερου σχεδίασα ένα αυτοκινητάκι (Α όπως αυτοκίνητο, όπως κα Άλκηστις), σύννεφο, ήλιο, άσφαλτο  και άφησα τον Νικόλα να τα βάψει. 



 Είναι δύσκολη δουλειά για  κάποιον μεγάλο με σταθερό χέρι πόσο μάλλον για το μικρούλι και απαίδευτο χεράκι του. Μου άρεσε όμως όπως το ζωγράφισε "άτσαλα" και το άφησα.



  Για την δασκάλα του κλασσικού ένα ουράνιο τόξο (Χ όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου, όπως κα Χρύσα).




   Οι συγκεκριμένες κούπες συνιστάται να πλένονται στο χέρι για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα από τις μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο πλυντήριο. Για αυτό και έγραψα στη βάση τους "πλύσιμο στο χέρι".

    
          Στο χερούλι της κάθε μίας ο Νικόλας έγραψε το όνομα του (αν και για ένα πράγμα είμαι σίγουρη, θα τους μείνει αξέχαστος !!!!!!!!!!!!!!)
           Όταν τελείωσε η ζωγραφική και στέγνωσαν τα χρώματα, τα έψησα στο φούρνο σύμφωνα με τις  οδηγίες.
          Θα τις γεμίσω χρωματιστά μακαρόν και θα τις χαρίσει ο Νικόλας τη Δευτέρα, τελευταία μέρα του νηπιαγωγείου στις δασκάλες του.

7 Ιουν 2015

Κεράσματα για τη σχολική γιορτή

          Η πρώτη μας επίσημη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια μόλις εβδομάδα έμεινε μέχρι ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του και από Σεπτέμβρη στο δημοτικό !!! Το νηπιαγωγείο του Νικόλα αύριο το απόγευμα διοργανώνει την καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή και ζητήθηκε από τους γονείς να φέρουν ότι θέλουν για ένα μικρό μπουφέ που θα ακολουθήσει στο τέλος της εκδήλωσης. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνω εκείνα τα "ψεύτικα" παγωτά, τα οποία τρελαινόμουν να τρώω μικρή και που μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι ήταν μπεζέδες σε χωνάκι!!!!

         Για τους μπεζέδες ακολούθησα τη συνταγή, που θα βρείτε εδώ. Ένα από τα μυστικά τους είναι το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80-100 βαθμούς ανάλογα το φούρνο) για περίπου 4 ώρες. Για "οικονομίες κλίμακας" μπορείτε να βάλετε τρία ταψιά να ψήνονται μαζί. Τους χρωμάτισα με χρώματα σε πάστα και χρησιμοποίησα κορνέ για να φτιάξω το σχήμα τους. Από πάνω άπλωσα χρωματιστές μπιλίτσες. Μια δόση έβγαλε περίπου 16-18 κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος). Αφού έσβησα το φούρνο τους άφησα να στεγνώσουν.
Tip: Σε περίπτωση που δεν έχετε την υπομονή/διάθεση να κάνετε εσείς τους μπεζέδες μπορείτε να τους προμηθευτείτε από κάποιο ζαχαροπλαστείο και μετά να κάνετε το επόμενο στάδιο. 

Στη συνέχεια συγκέντρωσα τα υλικά μου: Χωνάκια για παγωτό, διάφανα σακουλάκια, κορδέλες για να τα δέσω και γλάσο (το οποίο δεν απεικονίζεται)

Για το γλάσο ανακάτεψα 1 κούπα  άχνη ζάχαρη με 5 κουταλιές της σούπας νερό. Με ένα μαχαιράκι το άπλωνα στα πάνω τοιχώματα του μπισκότου και στη συνέχεια κολλούσα το μπεζέ! Σε λιγότερο από δέκα λεπτά είχε στεγνώσει και δεν "ξεκουνιόταν" από τη θέση του με τίποτα. 


Tip: Αν πάλι βρίσκετε την παραπάνω διαδικασία μπελαλίδικη μπορείτε να ψήσετε τους μπεζέδες πάνω στα χωνάκια όπως εδώ
 


Τα "ψεύτικα παγωτά" ή αλλιώς "τα παγωτά για όσους πονάει ο λαιμός τους" (σύμφωνα με τον Νικόλα) συσκευάστηκαν σε διάφανα σακουλάκια, και είναι έτοιμα για την αυριανή γιορτή.

Αν θέλετε να δείτε και άλλες ιδέες για το τέλος της σχολικής γιορτής δείτε εδώ και εδώ.

Εγώ προς το παρόν πάω να γεμίσω τη τσάντα μου με  χαρτομάντιλα 
γιατί κάτι μου λέει ότι θα τα χρειαστώ αύριο!